Sådan skaber du en fuglevenlig have

Drømmer du også om det: at sidde i haven, mens du hører forskellige fugle overalt? At gøre en have fuglevenlig giver ekstra stemning i din have og du hjælper også fuglene med det. De kommer gerne ind i din have, hvis de finder et sted der, hvor der kan findes hvile, mad og redeplads. Det vigtigste er, at en have ikke skal være for ‘ryddelig’. Naturen er jo også lidt uordnet. Hvis du vil have en fuglevenlig have, får du her et par tips, som får fuglene til at føle sig mere tilpas i din have. Efter et stykke tid vil du også lære at genkende de forskellige arter.Småfugle er ofte de hyppigst sete gæster, som for eksempel stormejser og rødder.

Fliser så lidt som muligt
Fugle kan åbenbart ikke lide flisebelagte overflader, for de har ikke noget at tilbyde dem. En græsplæne giver mad i form af insekter og solsorte elsker at jage orme der. En smuk græsplæne kan selvfølgelig også være et dejligt sted at slappe af i stedet for en flisebelagt terrasse. Grus eller træbark er også meget velegnet til stier.

De rigtige træer og buske
Tætte træer og buske giver ly og føde til fuglene. De mest populære er sorter, der tilbyder frugt eller bær og har torne. Det er derfor ikke meningen, at man altid vedligeholder disse træer og buske for at undgå at skræmme de vingede gæster af. Vælg de rigtige træer til fugle.

Varier i plantning
Ligesom i naturen elsker fugle, når vegetationen byder på noget for insekter året rundt. Dar kan skyldes forskellige blomstringstider og flere plantearter. Blomsterne tiltrækker insekter og brugte blomster er godt redemateriale, mens mange arter også elsker frøene.

Pas på niveauforskelle
Fugle elsker det, når de kan søge beskyttelse mod rovfugle og andre trusler. Det finder de i en have, hvor der er overgange fra lave til højere planter og fra buske til træer. Insekter søger også den beskyttelse, som igen tiltrækker flere fugle.

Klatreplanter på facaderne
Det er selvfølgelig en smagssag, om du synes, at klatreplanter på din facade er et behageligt billede. Under alle omstændigheder elsker fugle det, både på solrige og skyggefulde steder. Det er igen af ​​de velkendte årsager: de finder ro, mad og måske redeplads der.

Vegetation på flade tage
Udover at give fuglene en tjeneste, isolerer og sparer vegetation på et fladt tag også energi. Selv når det regner, holder et tilgroet tag bedre på vandet og forhindrer dermed ofte oversvømmelser.

Byg en kompostbunke
Det er en billig måde for dig at få gode næringsstoffer til din have og du slipper for at skulle skille dig af med en masse grønt affald. Hvis du bygger en kompostbunke i en afsondret del af din have, kan du være sikker på, at mange fugle vil betragte det som en luksusrestaurant.

Sørg for at have nok vand
Fugle elsker en dam at drikke og bade. En lille dam er ikke kun en fin ekstra i din have, den giver også alle slags fjerbadende. Hvis du ikke har plads til en dam, eller hvis du ikke kan lide det, så sørg for vandskåle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *